Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik brzoskwiniowy na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser sernikowy w wiaderku 500 gram
śmietanka kremowa 200 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
biszkopty okrągłe 120 gram
masło 120 gram
brzoskwinie w puszce 6 sztuk
brzoskwinie w puszce 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik brzoskwiniowy na zimno

W garnuszku roztopić masło i dodać do niego pokruszone lub zmiksowane ciasteczka, dobrze wymieszać. Tortownicę wyłozyć folią spożywczą łącznie z bokami i na spód położyć ciasteczkową masę, dobrze ubić, wstawić całość do lodówki.

Galaretke rozpuścić w 350 ml wrzątku, odstawić w chłodne miejsce, by trochę podtężała, ale nadal była płynna.

Żelatynę rozpuścić w 125ml wrzątku, lekko przestudzić.

200g brzoskwiń zmiksować, dodać do nich ser i dobrze zamieszać, po czym, cały czas mieszając stopniowo wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno. 3 połówki brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do serowej masy razem z bitą śmietaną, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Masę sernikową przełozyć do tortownicy na ciasteczkowy spód, pokroić pozostałe 3 połówki brzoskwiń w paseczki i poukładać na masie. Całość wstawić do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, delikatnie rozprowadzić na wierzchu galaretkę i znów wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

domaskowa 10.06.2012 21:00
Dziękuję :) i zachęcam do zrobienia!
Rafał10 10.06.2012 20:15
uwielbiam serniki, a Twój wygląda tak smacznie że mi ślina cieknie !
EWI 10.06.2012 19:57
pyszny
1j1o1l1a1 10.06.2012 19:55
prezentuje się...pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak