Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 25 gramów
mleko 125 mililitrów
cukier 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mąka pszenna tortowa 270 gramów
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
skórka pomarańczowa z 1/2 sztuki
woda 2 łyżki
frużelina 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z jagodami

Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozgnieść z 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą i wlać ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia - tak, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

W misce wymieszać mąkę ze skórką pomarańczową, dodać żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i wodę, po czym wlać rozczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włożyć je do miski. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut - do podwojenia objętości.

Tortownicę (20 cm średnicy) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować masłem. Ciasto podzielić na kilka - kilkanaście części. Każdą część rozpłaszczać lekko w dłoni na placek, nakładać łyżeczkę jagód lub frużeliny, zaklejając i układać w tortownicy sklejeniem w dół.

Powtarzać czynność do wykończenia ciasta i zapełnienia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni. Przed pieczeniem posmarować ciasto mlekiem.

Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Na koniec można całość polukrować lub podawać z kwaśną śmietaną i oprószone cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 05.07.2020 21:14
Dziękuję za informację :). Wezmę to pod uwagę i w razie jakichkolwiek nieścisłości - będę zgłaszała błąd. Zdaje się, że pozostaje mi zdać się na wyczucie ;)
borgia 02.07.2020 18:46
Dzień dobry. Chciałam zapytać o ilość wody w przepisie. 2 nic mi nie mówi. 2 łyżki? 1/2 szklanki (bo na przykład 1/ urwało gdzieś)? Będę wdzięczna za uściślenie.
Doradca Smaku 03.07.2020 12:21
Masz rację Borgia. W takiej sytuacji gdy autor przepisu coś ważnego przeoczył w składnikach lub sposobie przygotowania, to proszę Cię o użycie przycisku "zgłoś błąd w przepisie", bo podanie tak nieprecyzyjne ilości składnika uniemożliwia poprawne wykonanie tych bucht.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak