Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta fasolowa ze słonecznikiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula czerwona 3 sztuki
chili 1/2 sztuki
słonecznik 1/2 szklanki
czosnek 5 ząbków
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
fasola 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta fasolowa ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Bardzo starannie umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Krok 1 - Pasta fasolowa ze słonecznikiem foto
2
Ziarna słonecznika lekko podprażam na rozgrzanej suchej patelni, cały czas mieszając.
Obrane i umyte cebule drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pasta fasolowa ze słonecznikiem foto
3
Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając.
Krok 3 - Pasta fasolowa ze słonecznikiem foto
4
Zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej uprażony słonecznik i jeśli to konieczne jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Pasta fasolowa ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.01.2014 11:59
musi być dobra :)
Klausia 15.01.2014 20:13
niezły pomysł :)
Grazyna0211 12.12.2013 15:22
super pomysł na coś innego od chleba aż mnie kusi żeby wypróbować
Wacław 05.09.2013 22:39
świetna pasta ,świetny przepis !
caralajna 23.11.2012 12:56
bardzo ciekawa i oryginalna pasta, na pewno by mi smakowała
anemon 06.11.2012 17:17
Polecam gorąco, to smaczna i tania pasta do smarowania pieczywa.
barbara11561 06.11.2012 16:31
mnie się Twój przepis też podoba,na pewno wypróbuję:)
anemon 15.10.2012 07:01
U mnie tą pastą zajadają się również ci co koniecznie muszą mieć mięso. Może być traktowana jako zamiennik masła i jedzona z chlebem np. z plasterkiem szynki czy żółtego sera. Polecam, bo naprawdę jest smaczna.
alaaa 14.10.2012 19:58
dla jaroszy,smacznie wygląda
Monika-twin 01.08.2012 12:26
super przepis
anemon 16.06.2012 11:42
IZABELA, Twoje kości prawdę Ci mówią.
IZABELA29 16.06.2012 08:49
juz czuję po kościach,że jest smaczna
ben-ka 15.06.2012 09:53
bardzo ciekawy przepis muszę wykorzystać.
Amellia 10.06.2012 20:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak