Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje moskole

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 550 gram
mąka pszenna poznańska 100 gram
sól do smaku
masło czosnkowe do podania
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje moskole

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i całkowicie ostudzić.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, dodać jajo, mąkę oraz sól do smaku, delikatnie wymieszać składniki.

Z masy nabierać porcje ciasta i formować cienkie placuszki (ok. 4mm), placuszki od razu kłaść na rozgrzanej, oprószonej mąką patelni lub płycie (u mnie do smażenia dużych naleśników lub tortilli) i piec, aż placki będą mocno zarumieniona z obu stron.

Podawać na gorąco z masłem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 08.10.2014 13:26
niesamowite są w Karczmie Polany w Kościelisku koło Zakopanego, najlepsze
smerfetka79 21.07.2012 01:00
Chętnie bym spróbowała...czyli smażysz na patelni bez żadnego tłuszczu? tak? jeśli tak to spróbuję bo na tłuszczach nie lubię a raczej mój żołądek nie toleruje:((
smerfetka79 21.07.2012 01:00
Chętnie bym spróbowała...czyli smażysz na patelni bez żadnego tłuszczu? tak? jeśli tak to spróbuję bo na tłuszczach nie lubię a raczej mój żołądek nie toleruje:((
domaskowa 10.06.2012 19:43
Tak tradycyjnie podaje się na Podhalu i tak najlepiej smakują :)
Rafał10 10.06.2012 18:31
mmmm smakowite :) jeszcze do tego z masłem czosnkowym, coś wspaniałego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak