Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka malinowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 450 gram
biały cukier 8 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 750 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka malinowa

Maliny włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę, po tym czasie przetrzeć maliny razem z wodą, którą były zalane przez sito tak, by zostały tylko same ziarenka. Ziarenka z sita wyrzucić. Miąższ malinowy wraz z płynem wlać do garnuszka, odlać z powrotem do miski 200ml. Pod garnuszkiem ustawić ogrzewanie na średnim ogniu, do odlanego płynu wsypać żelatynę i mieszać, aż lekko zacznie pęcznieć, kiedy tak się stanie, wlać całość do garnuszka i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gorący płyn rozlać do foremek, poczekać, aż zawartość przestygnie i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki - do całkowitego stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak