Przepis i sposób przygotowania na: Rolmopsy
500ml octu 10%
1,5l wody
3 łyżki soli
6 łyżek cukru
ziele angielskie
liście laurowe
Pozostałe składniki:
1kg filetów z młodych śledzi
2-3 duże cebule
1 słoik marynowanej papryki czerwonej
słoik ogórków kiszonych
Zalewę zagotować i ostudzić, zalać nią śledzie, ułożone w dużym, szklanym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą. Wstawić całość do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie śledzie wyjąć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w niegrube słupki, cebulę osuszyć i pokroic na mniejsze kawałki, każdy z trzech składników układać na każdym filecie, po czym zwijać rolmopsy i spinać ja wykałaczkami (można, gdy śledzie są małe przeciąć patyczki na pół).
Rolmopsy układać w słoikach dość ciasno i zalać olejem roślinnym, dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki. Trzymać w lodówce do 3 tygodni.