Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 300 gram
mąka żytnia 100 gram
mleko ciepłe 240 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
ziarna 1 garść
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 3 łyżki
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki

Wszystkie składniki bułeczek umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto, należy wyrabiać 5-10 minut.

Z ciasta uformować kulę, delikatnie obtoczyć ją w mące, włozyć do miski i zostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować podłużny wałek i pokroić go na 8 części.

Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia, na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut - po 15 minutach wyrastania nastawić piekarnik na 180 stopni.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż będą zarumienione.

Wyjąć bułeczki z piekarnika i studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak