Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kisiel porzeczkowy z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki białe 30 dag
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
woda 4,5 szklanki
truskawki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel porzeczkowy z owocami

Porzeczki /mogą być mieszane białe z czerwonymi/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Cztery szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wrzucamy porzeczki i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy, odcedzamy i przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałej zimnej wodzie /0,5 szklanki/. Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy i do wrzącego wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą i ciągle mieszając zagotowujemy. W pucharkach lub plastikowych pojemniczkach /ja wykorzystuję pojemniczki po serkach homogenizowanych/ układamy umyte i oczyszczone truskawki i zalewamy przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia lub podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak