Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z pomidorami i żółtym serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
pomidory duże 2 szt
żółty ser 15 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z pomidorami i żółtym serem

Cukinię dokładnie myjemy i - jeśli ma twardą, grubą skórkę - obieramy a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Bułkę tartą mieszamy z solą, pieprzem i mieloną papryką. W tak przygotowanej mieszance panierujemy plasterki cukinii i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cukinia zrumieni się z jednej strony przewracamy ją na drugą a na opieczonej stronie układamy plasterek obranego ze skórki pomidora i plasterek /lub szczyptę startego/ żółtego sera. Patelnię nakrywamy przykrywką do czasu aż cukinia opiecze się a ser roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 26.06.2012 20:14
muszę wypróbować na mojej cukinii :)
Rafał10 10.06.2012 18:40
superowe :) uwielbiam takie potrawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak