Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta francuska - trzy sery

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ricotta 250 gram
GORGONZOLA 100 gram
jajko 2 sztuki
ser żółty 50 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pomidorki kotajlowe 5 sztuk
ciasto francuskie 1 rolka
wędzony boczek 125 (pokrojony w kostkę)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta francuska - trzy sery

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

W misce roztrzepać jajka, dodać ricottę, gorgonzolę i usmażony na złoto boczek oraz pieprz, wymieszać.

Ciasto francuskie włożyć do foremki na tartę, lekko zawinąć brzegi do środka (u mnie 26cm śr.), na ciasto położyć folię aluminiową a na nią wysypać suchą fasolę lub inne ziarna.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć, zdjąć folię z ziarnami a na spód wylać masę serową, całość posypać startym żółtym serem i położyć połówki pomidorków.

Wstawić tartę i piec 15 minut, w razie potrzeby w czasie pieczenia przykryć - jak widać ja się zagapiłam :)

Wyjąć, przystroić bazylią i podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.06.2012 21:25
uwielbiam dania francuskie !!!
domaskowa 10.06.2012 16:26
Dziękuję :)
agunesu 10.06.2012 13:06
wyglada nieziemsko, lubie takie smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak