Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
olej
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
boczek 200 gram
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, boczek pokroić w dość grube plastry, paprykę pokroić w kostki. Cebulę obrać z łupinek, odciąć twarde części i również pokroić w kawałki.

Nadziewać na patyczki do szaszłyków kolejno kurczaka, boczek, paprykę i cebulę, powtarzać tą czynność aż do zapełnienia miejsca na patyczkach i wykończenia wszystkich składników.

W misce wymieszać olej z przyprawami, posmarować taką mieszanką szaszłyki z każdej strony, pędzelkiem. Włożyć szaszłyki do pojemnika i posolić, odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki pod przykryciem.

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową*, położyć na niej szaszłyki i opiekać je z każdej strony, razem jakieś 15 minut.

*Szaszłyki można też ugrillować na tradycyjnym grillu, ja z braku laku wykorzystałam patelnię, która sprawdziła się świetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

domaskowa 10.06.2012 16:26
:)))
Agnieszka91 10.06.2012 13:05
uwielbiam
MagdaeM 10.06.2012 12:00
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak