Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie własnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 gram
masło klarowane 4 łyżki
cebula 1 sztuka
bulion 750 mililitrów
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
słodka papryka suszona 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
słodka śmietanka 4 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie własnym

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki - ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią - nic to, kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!

Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut - przed wyłożeniem na talerze wmieszać do sosu śmietankę.

Im dłużej będą się dusiły, tym lepiej. Podawać żeberka z (najlepiej młodymi) ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną perłową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 13.08.2012 20:59
rewelacyjne żeberka
domaskowa 10.06.2012 16:27
Dziękuję :)
Robert10 10.06.2012 12:32
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak