Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy obłoczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser mascarpone 250 gram
cukier 3 łyżki
wiórki kokosowe garść
likier kokosowy 100 mililitrów
biszkopty podłużne 4 sztuki
jajko 1 sztuka
kremówka 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy obłoczek

Oddzielić żółtko od białka, białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć żółtko z cukrem na puszystą, białą masę, dodać mascarpone i zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno - wmieszać ją i pianę z białka delikatnie do masy serowej, wymieszać całość bardzo dokładnie. Wstawić masę do lodówki.

Wymieszać w misce likier kokosowy z mleczkiem. Wiórki zarumienić na suchej patelni.

Przygotować 2 pucharki i wyłożyć połowę masy po równo. Biszkopty maczać w mieszance likieru z mleczkiem i układać na masie. Rozłożyć resztę masy na biszkoptach.

Wstawić deser na kilka godzin do lodówki - lub na całą noc. Wyjąć bezpośrednio przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

domaskowa 10.06.2012 16:29
Aksamitna pychotka :) dziękuję!
Agnieszka91 10.06.2012 13:06
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak