Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone drożdżówki z rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
cukier kryształ 100 gram
masło 2 łyżki
mleko 200 mililitrów
jajko 1 sztuka
sól szczypta
rabarbar 400 gram
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 4 łyżki
mąka pszenna 150 gram
cukier 100 gram
masło 100 gram
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki z rabarbarem

Mleko ostrożnie podgrzać w garnuszku, by było ledwie letnie, zdjąć z ognia, dodać do niego masło i mieszać, aż się rozpuści.

W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru i mieszać, aż masa zrobi się rzadka, wtedy też wsypać łyżkę mąki, zalać całość 1 łyżką ciepłego mleka z garnuszka, wymieszać i wlać rozczyn do garnka z resztą mleka, znów zamieszać, odstawić na 10 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, jajko i sól, zrobić dołek i wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto i zagniatać tak około 10 minut - w trakcie można się przenieść na blat lub stolnicę. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce.

Po odstawieniu ciasta nastawić piekarnik na 175 stopni. Rabarbar umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać, pokroić w małe kawałeczki - ok. 2 cm długości - włożyć do miski i zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić.

W rondelku rozpuścić masło na kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, zalać całość masłem, dobrze wymieszac całość i włożyć do lodówki.

Kiedy piekarnik się nagrzeje zagnieść ciasto jeszcze przez chwilę, rozwałkować duży prostokąt (około 25x35cm) - tak, by ciasto było dosyć cienkie - około 0,5cm.

Na rozwałkowane ciasto nałożyć równomiernie kawałki rabarbaru odsączając je z soku, który puścił. Ciasto zawinąć w roladę i kroić tak, by powstało 14 kawałków (po ok. 2-2,5 cm) - dwie końcówki po prostu wyrzucamy, bo zostaje samo ciasto, bez rabarbaru.

Układamy roladki obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut, po czym wyjąć i walczyć z pokusą zjedzenia gorących drożdżówek!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 06.04.2013 08:22
Ale bym teraz zjadła taką drozdżówkę, cudowne zdjęcie :)
czekoladka_m 05.09.2012 14:22
Gdy tylko mam czas to też robię takie drożdżóweczki, nie ma to jak domowe:):)
domaskowa 10.06.2012 16:29
Przpeyszne :)
parysek10 10.06.2012 11:16
ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak