Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche ze szparagami i dwoma serami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ricotta 10 łyżek
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
gorgonzola pikantna 100 gram
Zielone szparagi 200 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ciasto francuskie 1 rolka
boczek 150 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche ze szparagami i dwoma serami

Ciasto rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć je w blaszcze do ciasta, w miarę potrzeby zawinąć boczki, a całość przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przysypać suchą fasolą.

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i podpiec ciasto około 5 minut, wyjąc ciasto i zmniejszyć temp. do 200 stopni. Zdjąć z ciasta arkusz z fasolą.

W czasie nagrzewania piekarnika zagotować osoloną wodę w garnku, szparagi pozbawić zdrewniałych końców, włożyć je do gotującej wody, zestawić garnek z ognia i zostawić całość na 5 minut, po czym szparagi wyjąć szczypcami na deskę.

Na patelni zarumienić boczek i odsączyć go z tłuszczu na sicie.

W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ricottę i gorgonzolę i wymieszać, dodać boczek i wymieszać jeszcze raz. Wyłożyć masę na ciasto, szparagi pokroić na połówki i położyć na wierzchu.

Wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak