Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodkie pierożki wigilijne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak niebieski 150 gram
mleko 300 mililitrów
miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
rodzynki 250 gram
orzechy laskowe 25 gram
orzechy włoskie 25 gram
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: słodkie pierożki wigilijne

w garnuszku rozpuscic masło, dodac mak, miód, cukier, pokrojone na poł rodzynki i dusic na małym ogniu ok 5 minut. doac zmielone orzechy farsz odstawic do ostygniecia, nastepne dodac surowe żółtko. yrobic ciasto pierogowe (przepis wczesniej) i formwac pierogi. pierogi wrzucamy na wrzatk i wyjmujemy odrazu po wypłynieciu na wierzch. pierogi polewamy smietana lub masełkiem.
te pierożki to był hit wigilli 2009 bo były inne niz te standardowe, znikneły ze stołu jako pierwsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 28.10.2012 15:24
smaczne
Dorian 10.06.2012 14:57
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak