Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecki chlebek ze szpinakiem i fetą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mleko 100 mililitrów
cukier biały 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
świeży szpinak 300 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mleko do posmarowania
drożdże świeże 40 gram
feta 200 gram
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grecki chlebek ze szpinakiem i fetą

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać masło, zestawić garnuszek z ognia i mieszać, aż masło się rozpuści, a całość będzie ledwie letnia. Zalać mlekiem drożdże w miseczce i wymieszać, odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, wbić jajko, zrobić dołek i wlać rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włozyc do miski nasmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.



Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekana drobno cebulę, zesmażyć na złoto. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać.

Umyty i osuszony szpinak włożyć na patelnię i dusić wszystko razem, mieszając, aż płyn prawie całkiem odparuje, na samym końcu dodać pieprz. Odstawić, by masa przestygła, kiedy tak się stanie wymieszać z pokruszonym serem feta.



Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek o długości około 1 metra, rozwałkować go na szerokość około 7cm. Rozłożyć równolegle farsz i bardzo dokładnie zakleić ciasto, tworząc rulon.

Bardzo delikatnie obrócić węża sklejeniem w dół i zacząć go zwijać w ślimaka, bardzo delikatnie przełozyć go na papier do pieczenia, nalezy uważać, aby nic się nie rozkleiło. Posmarować ślimaka mlekiem.

Wstawić blachę do piekarnika i piec całość 25-30 minut. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 26.08.2012 09:32
fajny pomysł:) na pewno pychota. Fetę wolę zdecydowanie w wersjach na gorąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak