Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z sosem truskawkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 500 ml
masło 10 dag
jajko 4 sztuki
drożdże 10 dag
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżka
truskawki świeże 1 kg
kefir 1/2 litra
cukier 1/2 szklanki
sos truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem truskawkowym

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i łyżkę mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka, resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło dokładnie wszystko wyrobić najlepiej ręką do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i rozciągnąć na niej ciasto, szklanką wyciąć krążki i uformować bułki.
W garnku zagotować wodę i na specjalnym talerzu na parze pod przykryciem parować nasze pampuchy około 8 min jedna porcja.
Sos: Truskawki po oczyszczeniu wymieszać z cukrem i zmiksować do musu truskawkowego dolać kefir i dokładnie wymieszać. Można też dodać troszkę startej skórki cytrynowej lub posiekane świeże listki mięty.
Pampuchy podawać lekko ciepłe z sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 22.08.2012 08:28
apetyczne
artur7 16.08.2012 11:48
ale pyszne
IZABELA29 24.07.2012 07:35
sa smaczne i znów muszę je zrobić .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak