Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 500 garam
drożdże świeże 20 gram
mleko 200 mililtrów
jajko 2 sztuki
cukier 60 gram
masło 80 gram
sól 1 szczypta
mak 400 gram
płynny miód 3 łyżki
roztopione masło 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
rodzynki 100 gram
migdały mielone 2 łyżki
ekstrakt migdałowy 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Kroki postępowania

1
CIASTO: z drożdży robię rozczyn, odstawiam do wyrośnięcia. W misce mieszam letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaję mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
Zmielony mak, bakalie, płynny miód, roztopione masło, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam.
Krok 1 - Strucla z makiem foto
2
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Ciasto zwijam jak roladę, sklejam końce i podwijam pod spód. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam niczym linę, sklejam końce.
Krok 2 - Strucla z makiem foto
3
Strucle układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 3 - Strucla z makiem foto
4
Wyrośnięte smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je folią aluminiową. Upieczone strucle makowe studzę na kratce kuchennej.
Krok 4 - Strucla z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 02.04.2014 19:14
pyszna strucla
mirosława4 30.03.2014 14:25
bardzo lubię :)
barbara11561 28.03.2014 15:55
uwielbiam taką :)
Alex_M 19.01.2014 11:20
wspaniała strucla
anemon 12.01.2014 10:47
@Wacław koniecznie zmień.
Wacław 12.01.2014 10:33
pycha,nie robiłem takiej,chyba czas to zmienić :-)
czekoladka_m 11.08.2013 20:37
pyszna! też taką robię:)
Sarenka 06.08.2013 21:55
Ale by się zjadło - wygląda obłędnie dla miłośnika makowych smaczków :P
anemon 08.07.2013 12:42
Grażyna oczywiście, że dasz radę zwinąć. To jest proste, robisz tak jak na zdjęciu.
Grazyna0211 08.07.2013 11:12
ale mi narobiłaś apetytu już bym jadła chyba sobie upiekę ale nie wiem czy dam radę tak fajnie zwinąć
IZABELA29 14.05.2013 09:17
łatwy i efektowny
anemon 14.05.2013 08:21
Izabela cięszę się, że wypróbowałaś ten sposób zwijania. Prawda, że łatwy?
ankaryba 14.05.2013 08:14
ale pychotka :-)
IZABELA29 26.03.2013 08:26
wiem próbowałam już w moim wypieku
anemon 26.03.2013 07:16
A dodatkowo ten sposób jest dość prosty do zwinięcia.
IZABELA29 25.03.2013 08:08
ten sposób zawijania tworzy fajny wzorek
barbara11561 21.01.2013 14:58
lubię takie ciasta z makiem
gacopierz23 30.12.2012 21:50
pyszności
alaaa 15.10.2012 20:14
fajnie go zwinęłaś,,
Krzysztof15 15.08.2012 17:44
super
anemon 29.07.2012 10:48
Proszę bardzo, dla mnie wystarczy tylko pretekst i chętni do jedzenia, a nie ma problemu, już się zabieram za pieczenie.
ben-ka 29.07.2012 09:27
hm....i ten półmisek......wcale bym sie nie pogniewała gdyby do mnie wrócił i to z tym ciachem:)
anemon 29.07.2012 07:33
Caralajna, i w dodatku bardzo prosty sposób.
caralajna 28.07.2012 18:59
wow, super sposób na zakręcenie tego ciasta, wygląda pięknie
anemon 14.06.2012 07:22
"Nie ma problema" Misiu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak