Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z musem truskawkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 dag
mleko 1 szklanka
mąka 50 dag
masło 3 łyżki
cukier 5 dag
jajko 2
sól szczypta
śmietana
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z musem truskawkowym

Mleko podgrzać, roztopić w nim drożdże. Dodać: 4 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Wymieszać. Naczynie przykryć ścierką i odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym do miski wsypać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Wyrabiać ponownie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Miskę ponownie nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, by jej objętość zwiększyła się 2 razy. Gdy ciasto będzie gotowe, formować pampuchy wielkości małych pączków. Wyłożyć je na stolnicę i ponownie przykryć, by trochę wyrosły. Do dużego garnka wlać wodę, nakryć go ścierką, przymocowując ją gumką. Gdy woda się zagotuje, na ścierkę nakładać pampuchy i delikatnie przykryć pokrywką garnka. Kluski gotować na parze ok. 10 minut na średnim ogniu. Przygotować mus: truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować w blenderze z odrobiną śmietany. Gotowym musem polewać pampuchy. Talerz udekorować pokrojonymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 08.07.2012 08:41
uwielbiam!!!
Anna169Hosz 28.06.2012 13:31
Wyglądają bardzo apetycznie.
aginaa 15.06.2012 13:07
pyszne
paula99926 12.06.2012 22:07
pomysłowe :)
paula99926 12.06.2012 22:07
pomysłowe :)
pierniczkowo 11.06.2012 09:30
ale super efekt, pycha:)
Rafał10 09.06.2012 20:42
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak