Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z korzennym sosem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1 kilogram
sól do smaku
mąka 2 łyżki
sok z 1 cytryny
masło klarowane 2 łyżki
bulion 1/2 szklanki
migdały 40 gram
rodzynki 3 łyżki
sok z cytryny
sól do smaku
masło 1/2 łyżki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
sos 70 gram
piernik 70 może być czerstwy

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z korzennym sosem

Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam.

Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 26.06.2014 09:57
apetycznie wygląda
anemon 20.01.2014 15:46
Nigdy nie robiłam z inną rybą, ale myślę, że można spróbować.
Alex_M 17.01.2014 12:00
karpia nie lubię, ale chętnie bym spróbowała inną rybkę z tym sosem :)
Dorota59 13.05.2013 13:26
aromatyczna rybka
anemon 29.01.2013 18:17
Basiu polecam.
anemon 29.01.2013 18:17
Basiu polecam.
barbara11561 29.01.2013 10:49
w takiej wersji jeszcze karpia nie robiłam,zawsze tylko tradycyjnie,ale na pewno następnym razem wypróbuję Twój przepis:)
Aneta41 23.01.2013 20:46
no no fajny przepis
alaaa 16.10.2012 18:45
karp w innej wersji,wypróbuję
Grazyna0211 11.08.2012 21:00
ja też nie jestem fanką karpia ale reszta rodziny tak a tak przygotowanego jeszcze nie podawałam
anemon 15.06.2012 20:10
Ja też jem tylko w Wigilię, ale u mnie robi się go dużo, bo dla części rodziny w Święta może być praktycznie tylko karp.
misia53 14.06.2012 16:21
a ja karpika lubię a w wigilię to nawet wszystkim smakuje
anemon 11.06.2012 20:51
Ja też nie jestem fanką karpia, ale mimo to robię, ta wersja z sosem nawet mi bardzo smakowała.
IZABELA29 11.06.2012 08:21
ja nieprzepadam ale dla rodzinki można zrobić ...
ben-ka 10.06.2012 11:49
pyszna rybka:) ja karpia bardzo lubię.
caralajna 10.06.2012 08:11
intrygujące :)
Rafał10 09.06.2012 20:44
rewelacja!!! Muszę zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak