Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
kakao 2 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami

Białka ubić z cukrem, na przemian dodawać po 1 żółtku i mąkę z proszkiem. Dodać kakao. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

KREM:
2 budynie śmietankowe,
8 dag cukru,
żółtko,
szkl. mleka,
kost. masła (20dag),
3 łyżki soku z brzoskwiń.

W trosze mleka rozrobić 1 budyń i żółtko. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, dodać sproszkowany budyń oraz sok. Część kremu rozsmarować na cieście, resztę przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjne rozetki naokoło ciasta.

DODATKOWO:
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa,
puszka brzoskwiń,
5 biszkoptów.

Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, przestudzić.Biszkopty pokruszyć na ciasto. Brzoskwinie pokroić na połówki, ułożyć na cieście. Zalać tężejąca galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 22.02.2014 19:06
pyszne ciasto
RenataZ-et 15.11.2013 20:51
świetny wypiek
Iwusia 22.10.2013 23:50
lubię tego typu ciasta
pajbek 04.09.2013 04:41
Lubię takie ciasta :-)
caralajna 24.04.2013 16:58
piękne, pyszne ciasto
jolanta19 09.06.2012 15:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak