Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jabłkami i budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 250 g
jaja 2 całe
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
rodzynki 1/2 szklanki
mleko 1 litr
budyń czekoladiwy bez cukru 3
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jabłkami i budyniem

Mąkę, szklankę cukru,margarynę, 2 jaja+1 żółtko i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno i brzegi wysmarowanej tłuszczem formy.
Jabłka obrać,pokroić w plastry i wyłożyć na ciasto. Podpiec w 180 stopniach ok 10 min.
Z mleka, cukru i 3 budyni zagotować gęsty budyń. Wyłożyć go na podpieczone jabłka (można jabłka posypać rodzynkami-będzie jeszcze smaczniejsze). Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w 180 stopniach ok 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak