Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bakłażanów - do słoika

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 5-6 dużych
marchewka 2-3 duże
papryka czerwona 2-3 szt.
woda 4 szkl.
koper duży pęczek
sól do smaku
cukier do smaku
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 duże
bakłażan
ocet 10 % 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanów - do słoika

Bakłażany i marchewki obrać ze skórki (cienko) ostrym nożem, obrać też cebulę z łupin.
Warzywa przepuścić przez maszynkę z tarczą ścierną o największych oczkach.
Z papryki wyciąć gniazdo nasienne - pokroić w bardzo drobną kostkę.
Z octu i wody z dodatkiem przypraw ugotować zalewę, dodając soli i cukru do smaku.
Gorącą zalewą zalać w dużym garnku rozdrobnione warzywa, dodać posiekany koperek i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Nakryć i pozostawić na 10-12 godzin - po tym czasie zagotować całość i napełniać słoiczki, póki sałatka jest gorąca.
Zakręcić wyparzonymi pokrywkami i zapasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 05.08.2012 14:09
pycha
Habibi 16.06.2012 15:02
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak