Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka <b>Mocca</b>
Słoik dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni.
Kakao zalać wódką w niewielkim słoiczku, szczelnie zakręcić, dokładnie wstrząsnąć kilka razy i odstawić na czas macerowania kawy z wanilią.
Codziennie potrząsać obydwoma słoikami, aby macerat równo naciągał.
Po zmacerowaniu odcedzić wódkę z kakao przez papierowy filtr do kawy lub bardzo gęstą tkaninę.
Odcedzić przez gęste sitko ziarenka kawy i wanilię.
Zlać razem oba maceraty do butelki 700ml, dosłodzić i szczelnie zakręcić.
Potrząsać butelką do czasu, aż cukier całkowice się rozpuści, wtedy dodać miód.
Butelkę odstawić w ciemne miejsce min. na miesiąc.
Im dłużej stoi, tym robi się lepsza - jak to z nalewkami bywa ;)
Można trochę rozcieńczyć, aby nalewka nie była zbyt mocna.