Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burakowe babeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąki 2 szk
margaryny kasia 250 g
cukru 200 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynek 1/2 szk
buraków
startych na drobnych oczkach 1 szk
kakao 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Burakowe babeczki

Kroki postępowania

1
Przygotować blaszkę do muffinek.
We wgłębienia włożyć papilotki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku.
Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać.
Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką.
Masa powinna być gęsta.
Krok 1 - Burakowe babeczki foto
2
Gotową masą napełniać papilotki.
Babeczki piec przez 30 minut.
Krok 2 - Burakowe babeczki foto
3
Po upieczeniu wyjąć je na kratkę i schłodzone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują letnie, bo są mięciutkie w środku a wierzch jest chrupiący.
Krok 3 - Burakowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xxKatherinee 16.03.2015 16:41
burak ma być surowy czy wcześniej ugotowany?
rjustysia 22.07.2012 12:14
Koniecznie muszę takich spróbować!
pioge7 09.06.2012 11:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak