Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowy pasiak

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1
jabłek prażonych ze słoika 300 g
wody 100 ml
przegotowanej gorącej wody 250 ml
galaretka brzoskwiniowa 1
brzoskwiń 1 puszka
wody 100 ml
galaretka truskawkowa 1
śmietany 12% 125 ml
przegotowanej gorącej wody 250 ml
galaretka agrestowa 1
gruszek z kompotu 400 g
wody 100 ml
kompotu z gruszek 450 ml
galaretka porzeczkowa 1 szt.
jogurt owocowy 250 owoce leśne
jogurt naturalny 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowy pasiak

Przygotować blaszkę prostokątną ( jak keksówka, ale większą ).
Wyłożyć ją folią spożywczą.
Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować.
Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając.
Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować.
Wlać galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować.
Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę.
Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy.
I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło.
Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę.
Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody.
Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać.
Galaretkę schłodzić.
Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.06.2012 09:16
PYCHA
Agnieszka91 09.06.2012 13:39
pycha ciacho
gosia47-47 09.06.2012 11:40
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak