Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka pieczona z ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 1/2 kg
ziemniaki 1 1/2 kg
cebula 3 szt
musztarda 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
szałwia 1 łyżeczka
sól
pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: szynka pieczona z ziemniakami

Mięso myjemy nacieramy musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem ziołami solą,pieprzem i odstawiamy na trzy godziny do lodówki,następnie mięso sznurujemy azrumieniamy je na tłuszczu w dużym rondlu,wlewamy trochę gorącej wody przykrywamy i dusimy na małym ogniu.Po półtorej godziny dookoła mięsa układamy obrane ziemniaki i cebulę pokrojoną w talarki oprószamy je solą i pieprzem dodajemy liść laurowy i wstawiamy do gorącego piekarnika na godzinę.W czasie pieczenia ziemnaiki obracamy.Miękką już pieczeń po zdjęciu nici kroimy w plastry,układamy na półmisku otaczamy ją ziemniakiami i polewamy przecedzonym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak