Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pana cotta z galaretką z owoców leśnych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko szklanka
kremówka 200 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 4 łyżki
aromat waniliowy łyżeczka
nektar z owoców leśnych szklanka
galaretka 1.5 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1.5 łyżeczki
woda 5 (gorąca)
woda 1/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pana cotta z galaretką z owoców leśnych

Najpierw należy przygotować pana cottę:

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wlewamy mleko, kremówkę, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt i podgrzewamy, mieszając. Gdy mieszanka będzie już ciepła, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Przelewamy do 4 salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce, by deser stężał.

Jeśli nasza pana cotta jest już gotowa to nadszedł czas na galaretkę. W tym celu w kilku łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę, a sok lekko podgrzewamy. Gdy będzie już ciepły to wlewamy żelatynę, mieszamy i przelewamy na pana cottę. Znów odstawiamy w chłodne miejsce.

Tak przygotowany deser można ozdobić bitą śmietaną, czekoladą czy owocami (u mnie czekoladowe serduszka).

Smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 26.08.2012 10:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak