Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna zapiekanka z papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
bułka czerstwa 2 szt
pomidory 1/2 kg
papryka 1/2 kg
jajko 2 szt
cebula 1 szt
keczup pikantny 1/3 szkl
koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
ser żółty 20 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna zapiekanka z papryką

Bułki kajzerki moczymy w wodzie lub mleku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostką. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy odciśnięte bułki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, jajka, cebulę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, miąższ natomiast kroimy w kostkę. Pomidory obieramy, kroimy w niewielkie cząstki. Wyrobioną masę mięsną wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód wykładamy pokrojoną papryke oraz pomidory. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu zapiekankę polewamy keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 31.07.2012 20:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak