Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki biszkoptowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt
cukier puder 120 g
cukier 2 łyżki
Nadzienie:
cukier 100 g
białko 2 szt
orzechy włoskie 200 g
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki biszkoptowe

Jajka wbić do miski i roztrzepać. Postawić miskę na garnku z wrzątkiem i ubijać, aż jajka będą ciepłe. Zdjąć, dodać cukier puder i ubijać dalej. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, wymieszać z mąką.
Blachę opłukać wodą i wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową. Rozsmarować ciasto na grubość 1 cm. i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piec ok.20 min.
Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem i szybko zwinąć razem ze ściereczką.
Orzechy zemlec. Cukier zwilżyć 8 łyżkami wody i ugotować gęsty syrop. Dodać orzechy i zapach. Wymieszać i ostudzić.
Z białek ubić pianę i połączyć z masą orzechową.
Wyjąć biszkopt ostrożnie rozwijając ściereczką.
Posmarować nadzieniem i znowu ciasto zwinąć.
Położyć roladę brzegiem ciasta do spodu i pokroić na plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak