Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 600 g
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 0,5 szkl
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
korniszony 3 szt
oliwa
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Musztarda kremska Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki przysmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać rozgnieciony czosnek,chwilę smażyć.
Posypać solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać wino i 3 łyżki gorącej wody, wymieszać, zagotować.
Śmietanę, musztardę, żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu i dalej ubijać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Zagotować,dodać zioła i pokrojone korniszony.
Przelać do sosjerki.
Polędwiczki podawać polane częścią sosu z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak