Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki "Apetyczne pupcie"

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500-600 gram
mleko 120 ml
woda 80 ml
drożdże 20 gram
sól łyżeczka
cukier łyżeczka
masło łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki "Apetyczne pupcie"

W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże i cukier. W misce mieszamy ok 400g mąki z solą, roztopione i ostudzone masło, mleko z wodą i drożdżami i wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką. Zagniatamy je nie krócej niż 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzamy 2-3 razy pięścią i dajemy odpocząć na 5 minut.

Dzielimy je na ok 10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Lekko obtaczamy je w mącę i robimy dosyć mocne wgłębienie (np trzonkiem od łyżki drewnianej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na 30 minut, by podrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 190st.

Przed włożeniem do piekarnika ponownie dociskamy je lekko drewnianą łyżką.

Pieczemy ok 20 minut.

Studzimy i wcinamy :-)



Bułeczki możemy także przygotować wieczorem, uformować je i schować do lodówki. Rano wyjąć, nagrzać piekarnik, upiec i już mamy mistrzowskie śniadanie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.09.2013 20:44
lubie takie domowe
Justyna23
Justyna23 23.07.2012 12:57
pycha
gryczyn 09.07.2012 12:10
rewelacja! nigdy nie piekłam takich bułek, ale czas się odważyć!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak