Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecionka karmelowa z orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
drożdże 20 gram
mleko ciepłe szklanka
cukier 3 łyżki
masło 80 gram
jajko
sól 1/2 łyżeczki
masa krówkowa 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka karmelowa z orzechami

1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.

2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajko, wlać roztopione masło i mleko z drożdżami. Wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić je do lodówki na noc.

3. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt na dużej stolnicy podsypanej mąką. Na wierzchu rozsmarować pół puszki masy krówkowej, obficie posypać orzechami. Prostokąt podzielić na pół. Każdą część zwinąć w rulon i przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Spleść ze sobą i ułożyć w keksówkach (wyłożonych papierem do pieczenia) lub położyć obok siebie na blaszce do pieczenia.

4. Odstawić na ok 40 minut do napuszenia.

5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem.

6. Piec w temp. 180st.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 22.07.2012 16:31
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak