Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowe grubaski z czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 75 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier drobny 1 łyżka
jajko 1
creme fraiche 75 gram
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe grubaski z czekoladą

Wymieszaj w misce makę, proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połaczyly. Dodaj creme fraiche* i zmiksuj/zblenduj na gładka masę. Dodaj małe kawałki czekolady. Na patelce rozgrzej masło i dodaj łyżkę ciasta naleśnikowego. Smaż ok. 2 minut na każdej stronie. Podawaj z kawałkami bananów oraz posyp kakao.






* Creme fraiche - (1 szklanka śmietany kremówki + 1 szklanka maślanki).
Zmieszaj śmietanę z maślanką i przykryj kawałkiem folii plastikowej. Wstaw naczynie do miski i zalej wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstaw na ok. 24-48 godzin w ciepłe miejsce. Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstaw plastikowe naczynie do lodówki. Zdejmij z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 11.09.2012 21:51
bardzo ciekawe i ładne te placuszki, i ten 'creme fraiche' też interesujący, chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak