Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta daktylowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
sól szczypta
masło 25 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 1 kostka
cukier 1,5 szkl
cukier wanilinowy 2 opakowania
migdały 20 dag
amaretto 2 kieliszki
daktyle 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta daktylowa

Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru i żółtek. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozłożyć ciasto na prostokątnej blaszce, nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st na jasnozłoty kolor ok 20 min. Pokroić daktyle. W rondlu rozpuścić masło z cukrem. Dolać pół szkl wody. Dorzucić daktyle i mieszając gotować, aż powstanie jednolita gęsta masa. Migdały bez skórek posiekać. Wymieszać masę daktylową z likierem i migdałami. Wyłożyć na przestudzony spód. Ozdobić migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak