ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM

ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana

    400 gram
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • margaryna

    160 g
  • sól

    łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • szczypiorek - farsz

    pęczek
  • serek topiony - farsz

    150 gram
  • sól

  • pieprz

  • Farsz:

    7 sztuk
  • cebula

    7 sztuk
  • ser żółty

    100 (na farsz)
  • sos worcester

    do smaku
  • jaja na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM
Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szczypiorem szatkujemy. Podsmażamy razem na patelni. Doprawiamy do smaku.
Jajka kroimy w dużą kostkę, tak samo serek topiony.
Ser żółty ścieramy na tarce.

Składniki na ciasto miksujemy.
Krok 2 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM
Nagrzewamy piekarnik do 190st.
Formę kwadratową smarujemy masłem, posypujemy mąką. Wykładamy 2/3 ciasta, posypujemy je cukrem. Wykładamy farsz (cebula+szczypiorek). Posypujemy jajkiem, serkiem i startym serem. Oprószamy lubczykiem. Polewamy resztą ciasta (warto dodać do niego ciut mleka by było rzadsze).
Pieczemy około 35 min.
Krok 3 - ZALEWANY PIROG Z CEBULĄ, JAJKIEM, DWOMA SERAMI I LUBCZYKIEM
Pirog podajemy z sosem pomidorowym, ketchupem...

Możemy jako farszu użyć i mięsa, np pozostałego z obiadu albo podsmażonej kiełbaski.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

13.11.2016 18:53
Wygląda apetycznie

ben-ka

04.01.2016 10:47
Ciekawe to danie.

ilka01

27.05.2015 10:36
super przepis

Chojłówna

20.08.2012 12:56
super

Dorota59

10.07.2012 21:49
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat