Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycle drobiowe z sałatką z ogórków małosolnych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka duża
masło 125 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
ogórek małosolny 6 sztuk
cebulka dymka 2 sztuki ze szczypiorem
sól do smaku do saku
cukier do smaku
jajko 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle drobiowe z sałatką z ogórków małosolnych

Pierś z kurczaka umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, i każdą z połówek podzielić znów na pół "na płasko. Rozklepać mięso na cienkie sznycle,(rozklepywać przez woreczek spożywczy , mięso jest bardzo delikatne).

Mięso osolić mocno i posypać popieprzyć. Panierować w jajku i bułce.

Do małego garnuszka włożyć masło , podgrzać , sklarowane masło (bez "pierzynki" na wierzchu), przelać na patelnię , smażyć na nim sznycle na złoty kolor.
Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, dymkę posiekać , wrzucić do miski, dosolić , dodać cukier do smaku i oliwę. Wymieszać .
Mięso ułożyć na talerzu , podawać z ćwiartką cytryny i surówką z małosolnych.

Na zdjęciu młode ziemniaki z koperkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak