Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcinek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 125 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 1/2 szklanki
smietana - krem 400 gram
sok z cytryny - krem 2 łyżki
aromat waniliowy
cukier puder 1/2 szklanki
kremówka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Marcinek

1 Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na ok 13-15 części, każdą z nich rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia (formatu tortownicy o średnicy 24cm). Piec w temp 180, aż nabiorą ładnego koloru. Placki pieką się szybko, więc dosyć sprawnie to idzie.


2. Obie śmietany mocno ubić, dodać cukier puder i sok. Chwilkę poubijać.

Każdy placek smarować kremem (2-3 łyżki), układać jeden na drugim.


Ozdobić wedle uznania (np pokruszonymi herbatnikami,startą czekoladą...)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 05.08.2012 16:36
pyyyyyycha
parysek10 08.06.2012 15:17
ale pysznie wygląda
Katarzyna87 08.06.2012 15:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak