Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar wołowy klasyczny

5.0
(128)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty i smaczny przepis na tatar wołowy. Delikatne mięso w towarzystwie pysznych dodatków, to idealny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie zamówicie tatara w restauracji!

Składniki:

Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżka
ogórek kiszony 120 gramów
cebula 120 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
woda 3 łyżki
wołowina 400 gramów
oliwa 4 łyżki

Porada

Liczymy po 100 gramów na osobę.

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy klasyczny

  • pyszna przystawka z mięsa wołowego
  • możliwość wybrania ulubionych dodatków
  • łatwy przepis na ciekawe danie 

 

Tatar wołowy to smaczna przekąska, którą przygotowujemy z surowej wołowiny. Mięso musi być bardzo świeże i chude. Warto w tym celu kupić od sprawdzonego dostawcy kawałek polędwicy lub ligawy wołowej. Jeśli jednak zdecydujecie się na inną część mięsa wołowego, pamiętajcie o usunięciu białych błon przed pokrojeniem mięsa.

 

Ogórka i cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara umyć, oczyścić z błon i ścięgien jeśli są. Następnie zmielić w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać oliwę, sól, pieprz, musztardę oraz odrobinę wody. Całość wymieszać i mocno uklepywać przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje, a odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki ułożyć warstwami cebulą i ogórka. Następnie z mięsa formować kule, spłaszczać ją i robić zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypać pieprzem i podać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)

Mój przepis na tatara uwzględnia wyłącznie dodatek cebuli i ogórka kiszonego. Jednak jeśli lubicie inne dodatki, super będą pasować marynowane pieczarki, kapary, czy oliwki. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CapTUR 26.12.2018 16:54
a co z tą musztardą?? do czego ją dodać ??:):)
14.02.2014 21:34
zrobiłem bez musztardy i też jest wyśmienity
reniatka 06.03.2013 10:49
wspaniały cos dla mojego meza ;)
Monika 16.02.2023 09:18
Tak dobre jak rano walnie dwie sety co ma schowane za firanką
caralajna 10.07.2012 10:04
jako dzieciak uwielbiałam, ale od wielu lat jakoś nie jadam wcale
caffee_tea 08.06.2012 22:06
Smaczne:)
parysek10 08.06.2012 15:19
wygląda ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak