Przepis i sposób przygotowania na: Delicje w paski z wiśniową galaretką
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta fioletowego i wstawiamy do piekarnika (180st) na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ostrożnie usuwamy papier.
Przygotowujemy piankę: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody, odstawiamy. Kremówkę mocno ubijamy i pomału wlewamy do niej zaczynającą już tężeć galaretkę. Masę rozprowadzamy na cieście. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ostrym nożem kroimy ciasto na paski a następnie na małe kwadraty.
Polewę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i obtaczamy w niej delicje.
Dekorujemy cukrowymi kuleczkami (możne je zastąpić posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi...)
Smacznego!