Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-razowy z rozmarynem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni aktywny 120 gram
mąka chlebowa 200 gram
maka pszenna pełniziarnista 200 gram
mąka orkiszowa 100 gram
woda 300 gram
sól 1 łyżeczka
nasiona lnu 1 łyżka
NASIONA SLONECZNIKA 2 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-razowy z rozmarynem

Kroki postępowania

1
W głebokiej misce zmieszać zakwas z wodą, wsypać mąki, drożdże i miód, wymieszać, dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Miksować na wysokich obrotach przez ok.5 min. Dodać słonecznik i nasiona lnu, wymieszać. Nakryć folią i pozostawić na ok.10 min.
Krok 1 - Chleb pszenno-razowy z rozmarynem foto
2
Dodać rozmaryn i ponownie wyrobić, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć naczynie i pozostawić na ok.2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenno-razowy z rozmarynem foto
3
Foremkę keksową nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię palcami zamoczonymi w wodzie,posypać rozmarynek , nakryć foremkę i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /
/u mnie prawie 2 godz./ wstawić do piekarnika
Krok 3 - Chleb pszenno-razowy z rozmarynem foto
4
nagrzanego do temp. 220°C, na dno wstawić naczynie z wodą,
obniżyć temperaturę do 200 °C i piec ok.45-50 min./
Krok 4 - Chleb pszenno-razowy z rozmarynem foto
5
Po upieczeniu i wyjęciu z foremki wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb pszenno-razowy z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 04.08.2012 22:10
pyszności!;)
Ewa104 08.06.2012 10:07
Udany wypiek.
Amellia 08.06.2012 08:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak