Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane lody

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszka 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
lody waniliowe 500 ml
żółtko jajek 2 sztuki
brązowy cukier 6 łyżeczek
mleko 1 łyżka
wiórki kokosowe ok. 70 gram
naleśniki 6 kakaowe

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane lody

Kroki postępowania

1
Usmażone naleśniki przestudzić. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, zmiksować blenderem z cukrem pudrem.
Krok 1 - Grillowane lody foto
2
Na środek każdego naleśnika nałożyć porcję zmiksowanych gruszek i porcję lodów. Złożyć jak na krokiety (najpierw boki do środka, a następnie zrolować. Każdy naleśnik z lodami zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Krok 2 - Grillowane lody foto
3
Po tym czasie żółtka dokładnie rozmieszać z mlekiem i brązowym cukrem. Naleśniki z lodami zamaczać w żółtkach i obtaczać w wiórkach kokosowych. Zawinąć z powrotem w folię i włożyć do zamrażalnika na kolejne 2 godziny.
Krok 3 - Grillowane lody foto
4
Zamrożone pakieciki odwinąć z folii i kłaść na rozgrzany grill. Grill musi być mocno rozgrzany, a ruszt na prawie najniższym poziomie.
Krok 4 - Grillowane lody foto
5
Grillować po 4-5 minut z obu stron (wiórki kokosowe powinny się lekko przyrumienić). Gotowy deser można polać miodem lub sosem do lodów.
Krok 5 - Grillowane lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.09.2013 22:02
Oryginalny deser. Podoba mi się.
Mysiunia 08.06.2012 12:01
istna poezja! :)
Ewa6274879 08.06.2012 11:52
Rewelacyjny deser - na pewno wypróbuję ten przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak