Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki z dzika 800 g
Cebulka perłowa marynowana Smak 3 łyżki
olej
masło 1 łyżka
śmietana kwaśna 12% 0,5 szkl
gin 1 kieliszek
wino czerwone wytrawne 1 szkl
cebula 2 szt
czosnek 8 ząbków
sól
jałowiec 8 ziaren
pieprz czarny 6 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat
Goździki całe Prymat 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżki
ocet winny czerwony 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w sosie

Wino wymieszać z octem i ginem, dodać grubo posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, ziarna pieprzu, 4 całe i 4 rozgniecione owoce jałowca, goździki oraz listek laurowy.
Do zalewy włożyć mięso i zostawić w niej 3 dni.
Odwracając mięso na drugą stronę przynajmniej 1 raz dziennie.
Po tym czasie mięso wyjąć i osączyć.
Zalewę przecedzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem,posmarować ze wszystkich stron musztardą, mocno obsmażyć na oleju.
Odsączyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia,dodać cebulkę.
Masło roztopić i rozprowadzić zalewą.
Dodać do mięsa i dusić do miękkości w piekarniku w 180 stop.
Do sosu dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 25.08.2012 15:09
ulubione mięso
SylwiaMagdaSabin 25.08.2012 15:09
ulubione mięso
foczka-ks 07.06.2012 22:46
ciekawy pomysł
danusia19671 07.06.2012 21:19
Przepis otrzymałam od koleżanki w 2008 r

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak