Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i kremem serowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 125 gram
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
szpinak świeży 400 gram
ser mascarpone 250 gram
śmietana 12% 100 gram
ser feta 100 gram
czosnek 3 ząbki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
szałwia świeża, posiekana 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ser biały 100 (granulowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i kremem serowym

Kroki postępowania

1
CIASTO: miękkie masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia.
Krok 1 - Tarta ze szpinakiem i kremem serowym foto
2
Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem i kremem serowym foto
3
FARSZ: szpinak umyć i osuszyć z wody /można to zrobić w suszarce do sałaty/, usunąć ogonki i pokroić. Na dużej patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i szpinak, mieszając smażyć, aż szpinak zwiędnie, a powstały w czasie smażenia sok wyparuje. Odstawić do przestygnięcia.
SOS SEROWY: do miski włożyć sery, śmietanę, posiekany szczypiorek i szałwię, dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Na przestudzonym spodzie tarty rozłożyć przestudzony szpinak, równomiernie rozprowadzić sos serowy. Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25-30 minut.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem i kremem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.03.2014 20:13
polubiłam szpinak więc danie idealne dla mnie
mysza75 02.03.2014 15:31
Jaka pyszna tarta
Alex_M 24.01.2014 17:03
taka tarta na pewno by mi smakowała! super :)
marcia7 20.11.2013 13:06
bardzo fajny przepis
anemon 28.06.2013 15:42
Zrób Basiu, dasz radę, to nie jest duża porcja, a nadaje się do odgrzewania, a i na zimno całkiem nieźle smakuje.
barbara11561 27.06.2013 00:44
bardzo mi się podoba ta tarta,chętnie bym skosztowała,ale jak upiekę to sama będę ją jadła bo u mnie nikt nie lubi:)
ankaryba 17.05.2013 08:12
rewelacja!!!
anemon 02.05.2013 13:55
Jak dla mnie jest to sposób idealny, bo ręcznego nie lubię, zwłaszcza mycia rąk po zagniataniu ciasta. Ciasto jest bardzo "kremowe" i raczej nie nadaje się do rozwałkowania, a do wylepienia formy.
cooleczka 02.05.2013 11:57
jakie pyszności :) ja ostatnio próbowałam nowy przepis na tartę, ale ciasto coś mi nie wyszło - zupełnie nie ta konsystencja. Zawsze wyrabiałam ręcznie, następnym razem spróbuję Twoim sposobem z mikserem
anemon 19.11.2012 08:32
Cieszę się caralajna, że Ci się podoba moja tarta.
caralajna 18.11.2012 11:40
przepadam za szpinakiem, pomysł na tartę bardzo mi przypadł do gustu
Sylwia56
Sylwia56 12.11.2012 15:14
świetna
alaaa 19.10.2012 19:01
wygląda wspaniale
kuklik 11.09.2012 17:19
piękna i smaczna
anemon 08.08.2012 18:05
czekoladka, smak szpinaku w tej tarcie w znacznym stopniu neutralizują sery.
czekoladka_m 08.08.2012 11:32
nie przepadam za szpinakime, ale tej tarty chętnie bym spróbowała;)
Grazyna0211 12.06.2012 19:25
świetna propozycja na kolację
ben-ka 09.06.2012 08:02
no to już wiem o co chodzi z tą fasolką:) dzięki.
IZABELA29 08.06.2012 19:35
pyszna propozycja do wypróbowania
dwa pokoje z kuchnią 08.06.2012 11:06
pycha!
anemon 08.06.2012 09:47
ben-ka to jest zwykła fasola, ale może też być groch czy np. ryż, którą używam tylko do pieczenia w celu obciążenia ciasta, aby w czasie podpiekania nie "wybrzuszyło się". Dlatego do pieczenia, że używam ją wielokrotnie tylko i wyłącznie do takich celów, do jedzenia już się nie nadaje. Po pieczeniu fasolę rozkładam na ręczniku papierowym, aby ostygła i obeschła, a później przechowuję w pojemniku, ale takim z otworami, aby fasola nie spleśniała.
ben-ka 08.06.2012 09:32
Wygląda przepięknie:) ale co to są te fasolki do pieczenia to ja nie wiem......
BernadettaP 08.06.2012 06:57
Świetna tarta i do tego pięknie wygląda !
Ewa6274879 07.06.2012 21:41
Serowo-szpinakowa uczta!
Sroczka 07.06.2012 21:33
Bardzo smakowita propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak