Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów (szlachecka)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

esencjonalny rosół z drobiu 2 l
śmietana kremówka 1 szkl
por (biała część) 4 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól i pieprz
chleb czerstwy 2 kromki
parmezan starty 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów (szlachecka)

Przekrojone wzdłuż, dokładnie umyte białe części pora kroimy na półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia.
W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb, przez 3 min zasmażamy razem, przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy, aż pory będą miękkie i chleb się rozgotuje (ok.20min).
Następnie przecieramy zupę przez sito i gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gorącą łączymy z ubita śmietaną, nalewamy do kokilek, podajemy posypaną serem, najlepiej z paluszkami z ciasta francuskiego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 24.08.2012 08:34
lubię takOwe zupki:)
Betka 19.08.2012 22:38
MMM FAJNA!;)
goofy9 12.08.2012 23:35
bardzo ciekawa, na pewno wypróbuję
Justyna Jussstiii 08.06.2012 08:59
super
Ankha 07.06.2012 22:07
Lubię zupki krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak