Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziana zapiekanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
cukinia 1/2 mała
pomidor 1 dojrzały duży
śmietana 30% 120 ml
cebula 1/2 mała
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
ser żółty 2 plaster
kasza 1,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziana zapiekanka

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Kukurydziana zapiekanka foto
2
Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z cebulą przez 2 minuty, wlewamy 100 ml śmietany i gdy się zagotuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papieru do gotowania i pieczenia Saga formujemy 2 łódki, które związujemy na końcu sznurkiem lub nitką. Równomiernie w łódeczkach rozkładamy połowę kaszy, posypujemy podsmażonym kurczakiem,
Krok 2 - Kukurydziana zapiekanka foto
3
a następnie przykrywamy pozostałą kaszą. Zalewamy sosem śmietanowo- pomidorowym (2-3 łyżki sosu zostawiamy).
Krok 3 - Kukurydziana zapiekanka foto
4
Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w ćwiartki talarków. Posypujemy kaszę, polewamy pozostałym sosem i śmietaną. Układamy poszarpany na mniejsze kawałki ser żółty.
Krok 4 - Kukurydziana zapiekanka foto
5
Zapiekamy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 5 - Kukurydziana zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak