Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
serek 1 kg
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
sok z cytryny 1/2 szt
śmietana 22% 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (najlepiej się wyżyć za pomocą tłuczka lub wałka), dodaj roztopione masło i wymieszaj. Otrzymaną masą wylep dno i brzegi blachy. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Serek ubij mikserem na puszystą gładką masę, porcjami dodawaj cukier, a następnie jajka i żółtka jedno po drugim. Na koniec ubijania dodaj sok cytrynowy.Blachę z zewnątrz i od spodu owiń folią aluminiową (dla bezpieczeństwa dwie warstwy). Ważne, aby brzeg folii zabezpieczał brzegi dość wysoko - sernik piecze się w kąpieli wodnej, woda nie może dostać się do środka. Na blachę wlej masę serową i wstaw na środkowy poziom do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. . Piecz 50 minut (w trakcie pieczenia sprawdź, czy woda się nie wygotowała. Jeśli tak - uzupełnij). Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Gotową masą delikatnie posmaruj sernik. Piecz kolejne 10 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 07.06.2012 20:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak