Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z farszem drobiowo - ryżowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
filet z kurczaka 350 g
ryż 1 1/2 woreczka
przyprawa do potraw Kucharek
oregano
Koperek suszony Prymat
Ciasto:
mąka 2 1/3 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
jajko
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
woda 1/3 (gorąca)
ser gouda 50 g
jajko ugotowane na twardo 3

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z farszem drobiowo - ryżowym

FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Filet z kurczaka rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miseczki. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy razem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masełkiem. Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 29.08.2012 10:24
Bardzo apetyczne zdjęcie. Super są te pierożki!
smerfetka79 12.06.2012 14:59
fajny pomysł:))chętnie kiedyś spróbuję.
Agata B 11.06.2012 21:09
zapomniałam napisać, że filet z kurczaka ma być ugotowany (ja użyłam takiego z rosołu)
Mienta 10.06.2012 20:48
muszą byc przepyszne i jak zwykle nie mogę napatrzyć się na zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak