Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło stopione 2 łyżki
cukier 1 łyżka
olej do smażenia 100 ml
masło do smażenia 15 dag
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki

Do miski wlać ciepłe mleko , wsypać cukier oraz pokruszone drożdże, wymieszać . Odstawić do wyrośnięcia . Gdy masa wyrośnie dodać jajka oraz mąkę.Wyrobić ciasto , pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki stopionego masła oraz 2 szczypty soli .Wymieszać dokładnie , odstawić do wyrośnięcia.Olej rozgrzać , dodać masło, gdy się roztopi , wymieszać . Smażyć placuszki kładąc łyżką ciasto . Smażymy z obu stron na rumiano. Można podawać np z konfiturą , bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 07.10.2016 22:17
Smaczne placuszki.
Justyna87 07.06.2012 00:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak